En marxa la unitat mòbil d’anàlisis ràpida per les almàsseres.

El passat mes de desembre va començar a circular per la zona Segarra-Garrigues la unitat mòbil d’anàlisi ràpida de l’IRTA, finançada pel PECT MOTORS DEL SEGARRA-GARRIGUES mitjançant fons FEDER.

Es tracta d’un laboratori mòbil amb capacitat per analitzar en poc minuts, i en el  mateix molí, mostres d’oliva, sansa i oli. Això permet als tècnics de molins de l’IRTA avaluar el balanç d’oli a l’almàssera i recomanar millores del procés si es detecta alguna desviació.

La finalitat del projecte, en aquest àmbit de les almàsseres, consisteix en ajudar als moliners a adaptar els seus criteris de treball a les variacions en el tipus d’olives, derivats de la posta en reg de moltes zones.

En efecte, les olives de regadiu són molt productives per als agricultors, però el seu elevat contingut d’aigua dificulta l’extracció de l’oli al molí.

Mitjançant les visites tècniques de l’IRTA, els mestres d’almàssera aprenen a processar cada tipus d’oliva segons les seves característiques, minimitzant les pèrdues i maximitzant la rendibilitat de l’almàssera.